Proefwerkvoorbereiding - Proefwerktips

  Terug naar Proefwerkips

 

Proefwerkvoorbereiding ...

Proefwerktips - Proefwerkvoorbereiding toetsweken - BijlesXtraProefwerkvoorbereiding met goede proefwerktips... dat is slim! Ben jij er al mee gestart? Want de juiste voorbereiding is het halve werk. Zeker als het gaat om plannen en leren van grote toetsen. Eerst lijkt het meer tijd te kosten, maar de beloning is groot: mooie proefwerk cijfers! Bovendien heb je een tevreden gevoel en als je het volhoudt: een mooi rapport en dus overgaan naar het volgende schooljaar! Wij helpen jou met deze slimme tips. Want proefwerkvoorbereiding wordt in die lastige toetsweken een makkie. Veel succes!

Image by Freepik.com

Tip 1 - Proefwerkvoorbereiding - Plan je dagen!

Op tijd beginnen

Start tijdig met je proefwerkvoorbereiding, anders schiet je door tijdgebrek uiteindelijk in de stress. Een gemiddeld SO kost 2 of 3 dagen aan voorbereiding en een proefwerk, afhankelijk van de grootte, 1 tot 4 weken. Vermijd dat je in tijdnood komt! Nadat je van school komt, neem je iets te eten en te drinken, maar... doe dan zo snel mogelijk je huiswerk voor die dag, zodat je daarna nog voor je SO of proefwerk kunt leren.

Regelmaat

Zorg ook voor regelmaat in je dagen. Hoe meer regelmaat in zaken als voeding, nachtrust, ontspanning en studeren, hoe beter je functioneert en presteert. Als jij iedere dag genoeg slaap en vitamientjes krijgt, dan ben jij 'fit for study'!

Tip 2 - Proefwerkvoorbereiding - Proefwerkplanning

Heb jij moeite met proefwerkvoorbereiding? Vind je het lastig de proefwerkstof van tevoren te plannen over de dagen en weken? Vergeet je te leren voor je proefwerk, doordat je er gewoon niet aan denkt? Plan dan je proefwerken en het werk ervoor in de proefwerkplanner. Zo vergeet jij niet te leren én weet je precies wat je moet doen. Wees ook voorbereid op je proefwerk!

 1. Zet je proefwerkdata in de Proefwerkplanner. Bekijk de proefwerkstof en verdeel het in behapbare stukken. Verdeel ze over de dagen of weken in de planner. Doe dit voor alle opgegeven proefwerken.
 2. Noteer ook wat je precies voor dat leeronderdeel wilt doen. Kijk of je hulp nodig hebt (uitleg van vriend, overhoren, oude tentamens zoeken, literatuur halen, enz). Nu is er nog genoeg tijd om dat te regelen.
 3. Bepaal hoeveel tijd ieder leeronderdeel nodig heeft en noteer het in de planner.
 4. Plan zowel de leerstof als de opdrachten uit je werkboek in. De opdrachten kunnen namelijk in het proefwerk terugkomen. Check hiervoor je studiewijzer.
 5. Houd rekening met ruimte voor het oefenen van extra opdrachten: taaloefeningen, teksten, sommen, enz.

Let op:

Maak de planning niet te strak. Je kunt ziek worden of je hebt leuke afspraken. Zorg dus voor een ruime planning van je leermomenten. Het is zonde te moeten stoppen 'als je er net lekker in zit'. En een proefwerkplanner heeft geen zin als je je er niet aan houdt. Doe dus gewoon wat erin staat en loop geen achterstand op die moeilijk in te halen is!

Tip 3 - Proefwerkvoorbereiding - Houd je focus vast!

Als jij je proefwerk gaat voorbereiden, zorg dan dat je uit de buurt van leuke dingen bent. Zeg tegen jezelf dat je dat pas gaat doen in je pauze. Focus op je leerdoel, je SO of proefwerk en laat je door niets afleiden! Anders gaat kostbare tijd verloren. Zorg daarom:

 • dat je huisgenoten of vrienden jou even niet storen. Zeg gerust dat je even wilt leren en ze later wel spreekt.
 • dat je geen luide muziek aan hebt (achtergrondmuziekje mag wel).
 • dat je social media, zoals facebook, instagram, what's app enz., uit staan.
 • dat de televisie uit staat.
 • dat je pc of laptop uit is, tenzij je die nodig hebt om je proefwerk te leren.

Het lukt niet...

Is het te druk in huis om rustig te leren? Zoek dan een geschikt plekje op school of in de plaatselijke bibliotheek. Kun je niet van je telefoon afblijven? Geef hem dan bij iemand in bewaring tot jij klaar bent met je huiswerk. Heb je ook moeite om de tv en je pc uit te laten? Wees dan slim en ga in een ruimte zonder deze afleiders zitten. Maak van je huiswerktijd 'Quality time'! Des te meer geniet jij van je welverdiende pauze! Vind jij het nu nóg moeilijk om je te focussen? Kijk dan eens bij onze concentratietips!

Tip 4 - Proefwerkvoorbereiding - Studiewijzers

Ordenen

Bewaar je studiewijzers bij het betreffende vak of stop ze allemaal bij elkaar in een map. Maar orden ze! Raak je ze kwijt, dan weet jij op het cruciale moment niet wat de proefwerkstof is. Je moet je studiewijzer zo kunnen pakken tijdens je proefwerkvoorbereiding!

Studiewijzer en proefwerkplanner

Nog beter is het om na ontvangst van de studiewijzer, de opgegeven proefwerkstof direct in de proefwerkplannerte noteren! Iedere dag zie je dan gemakkelijk en snel of jij voor je proefwerk moet leren of niet.

Tip 5 - Proefwerkvoorbereiding - De juiste aanpak!

Let op dat je niet te lang bij dezelfde proefwerkstof blijft hangen, want het leerrendement wordt dan minder. Zorg dus voor afwisseling in je leren. Besteed de ene keer aandacht aan bestuderen en begrijpen. De andere keer aan leren, dan weer aan herhalen/oefenen enz. Zo blijf je fris én neem je veel meer op! En natuurlijk stel je eerst vast wat de belangrijkste lesonderwerpen zijn. Daar zullen de meeste vragen over gesteld worden, dus die onderwerpen behandel je eerst!

Stappenplan proefwerk

Weet je niet goed hoe je je proefwerk aan moet pakken? Gebruik dan dit stappenplan:

 1. Wat moet ik doen? Welke hoofdstukken, welke onderwerpen, welke vragen en opdrachten? (inventarisatie)
 2. Hoe ga ik het doen? Waar kijk ik eerst naar? Wat is het belangrijkst? En wat doe ik daarna...? (aanpak)
 3. Ik ga nu aan de slag! (zelfstandig werken)
 4. Ik controleer. Ben ik niets vergeten? Heb ik alle proefwerkstof behandeld? Ben ik geen stencils en handouts vergeten? (controle)

Tip 6 - Proefwerkvoorbrereiding - Hoofd- en bijzaken

Maak een samenvatting, of schema/ mindmap van de proefwerkstof (Kies wat het beste bij jou past). Dit dwingt jou tot het scheiden van hoofd- en bijzaken. Doordat je de leerstof moet analyseren voor deze verkorte overzichten, ga je het vanzelf beter begrijpen én je leert het makkelijker. Ook handig om tussendoor er even bij te pakken!

Ook handig: leg aan iemand in je omgeving (klasgenoot, vriend(in), familie) uit waar de leerstof over gaat. Controleer jezelf dan met je samenvatting/schema/mindmap. Maak van moeilijke tekstgedeelten en opdrachten een apart overzicht, dat je makkelijk extra tussendoor kunt oefenen.

Tip 7- Proefwerkvoorbereiding - Slim met internet

Snap je de proefwerkstof niet? Je bent niet op school, dus kunt het niet aan de docent vragen. Je ouders en vrienden hebben net even geen tijd... Gelukkig is er op internet uitleg voor ieder schoolvak te vinden. Wij hebben alles voor je verzameld in onze studielinks en uitlegfilmpjes pagina's. Je vind er ook uitleg over hoe je multiple choice  en open vragen moet aanpakken!

Tip 8 - Proefwerkvoorbereiding - Overhoren

Overhoor jezelf, maar laat ook anderen dat doen, zoals ouders, broers/zussen. Leer ook met vrienden of klasgenoten voor een toets en overhoor elkaar. Dat is leerzaam en gezellig. Overhoren is namelijk een effectief middel om leerstof of woordjes te leren. Door voortdurende herhaling slijp je wat je leert in in je brein. Voor woordjes zijn diverse overhoorprogramma's  beschikbaar om jou te helpen.

Overhoor tip: maak, terwijl je de leerstof doorneemt, vragen bij de stof. Later kun je deze vragen gebruiken als overhoormiddel.

Tip 9 - Proefwerkvoorbereiding - Samen = Leuker!

Je kunt af en toe samen met een gemotiveerde vriend(in) of klasgenoot leren voor je SO of proefwerk. Dat is leerzaam en gezellig.... maar maak het niet te gezellig! Bespreek je werk met elkaar en vergelijk jullie manier van leren, voorbereiden, plannen, opgaven maken en vragen beantwoorden. Wellicht kun je iets van elkaars werkwijze leren? Hoe leren zij hun proefwerken, wat kenmerkt hun aanpak, wat doen zij anders, welke hulpmiddelen gebruiken ze? Hoe gaan zij met tegenzin om?

Tip 10 - Controleren en evalueren

Als je denkt klaar te zijn met je proefwerkvoorbereiding, controleer dan of je niets vergeten bent. Heb je geen onderwerpen of lesstof overgeslagen? Alles wat je niet begreep opgezocht op internet (zie tip 7)? Vergeet ook de bijlagen en hand-outs die je van je docent kreeg niet. Je kreeg ze niet zomaar; zeker komt een en ander terug in het proefwerk!

Proefwerktips - De voorbereiding Download

 

 

Proefwerkhulp nodig?

Krijg je ondanks alle inspanningen geen grip op je SO's en proefwerken? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Helpt dat ook niet? Vergelijk én boek dan privé bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining met bijlesvergelijker Bestebijles.com!Met de beste bijlesleraar die past bij jouw budget!

StudyShop BX

Nu verkrijgbaar in de webshop:

> Studieplanners Plus!

Examenplann...
Examenplanner Plus Examenplanner Plus

> Proefwerkstof helder uitgelegd op video!

Video Voordeelpakketten Middelbare school
Video Voordeelpakketten Middelbare school