Proefwerktips - Tijdnood

Te weinig tijd voor leren ...

 

Proefwerktips - Tijdnood - BijlesXtraBen je in tijdnood gekomen tijdens je voorbereiding? Heb je met bepaalde zaken geen rekening gehouden? Heb je misschien gelanterfanterd en de boel uitgesteld? Of klopte je Proefwerkplanner niet? In ieder geval heb je nu een probleem dat opgelost moet worden. Maar hoe ga je nu met deze tijdnood om? En hoe zorg je dat dit bij je herkansing niet weer gebeurt en dat je dan wél genoeg tijd hebt voor alle toetsvragen en antwoorden goed uit te werken? Je leest het hier!

Tip 1 - Tijdnood - Weg met afleiding!

In tijdnood, doordat jij je niet goed kunt concentreren? Word je door van alles afgeleid? Kies dan een andere, rustigere plek. Rustig betekent: zonder sociale media en tv. Je telefoon gaat dus uit. Kun je er niet van afblijven? Geef hem dan bij iemand in bewaring. Dan weet je zeker dat je rust hebt. Houd, om afleiding te voorkomen, ook je pc of laptop uit, tenzij je ze nodig hebt voor je studie.

Tip 2 - Tijdnood - Spullen en materialen

In tijdnood, doordat je spullen en proefwerkmateriaal kwijt bent? Dat is heel vervelend, maar blijft rustig. Zoek er even naar, maar vertel het direct aan je ouders, docent of mentor en vraag hen om raad. Je zult zien dat ze een oplossing hebbben voor jouw ontbrekende materialen! De meeste spullen komen wel weer tevoorschijn en anders kun je ze nog bijbestellen. 

Tip 3 - Tijdnood - Houd je focus vast!

Vrienden, afspraken, verjaardagen...

In tijdnood, doordat jouw omgeving jou claimt? Focus je vanaf nu op je studiedoel! Zaken of afspraken die minder belangrijk zijn, moeten even in de koelkast tot na je proefwerk. Vertel de betreffende personen eerlijk dat jij de komende tijd voor leren hebt ingepland en dat jij je daar aan wilt houden. Èchte vrienden tonen begrijpen dat jij nu alle tijd voor je studie nodig hebt!

Ik ben een uitsteller...

In tijdnood, doordat jij steeds uitstelt? Zoek jij ook steeds andere klusjes en dingen om te doen, alleen maar om een excuus te hebben om niet te hoeven leren? Helaas, van dit vluchtgedrag van vermijden en uitstellen, krijg je alleen maar nog minder zin. Want het werk zal toch eens gedaan moeten... Ondertussen stapelt het zich op en word jij steeds chagrijniger. Dom om zo lang te wachten dat je je er echt niet meer toe kunt zetten. Het is dus zaak je uitstelgedrag aan te pakken. De oplossing is een nieuwe 'focus' op jouw studiedoel; het proefwerk waar je tegenop ziet. Volg deze stappen:

1, 2, 3, 4  Voorbereiding en zelfvertrouwen - Bijlesxtra Faalangsttips  Jouw studiedoel!

  1. Stel je studiedoel vast. Op welke proefwerken wil jij je voorbereiden? Wat wil je precies bereiken?
  2. Maak een duidelijke Proefwerkplanner voor de gehele proefwerkperiode, waarin je de proefwerkstof voor alle vakken verdeelt. 
  3. Besluit NU aan het leer- en maakwerk te beginnen, ongeacht hoe je je voelt! Dus ook als je geen zin hebt... begin!
  4. Houd jezelf aan je proefwerkplanner! Sla niets over, want dan stapelt het werk weer op, krijg je weer tegenzin, stel je weer uit en heb je helemaal geen zin meer... Voorkom dus een terugval en houd je focus vast!

Tip 4 - Tijdnood - Wees positief!

Laat je niet uit het veld slaan

In Tijdnood, doordat je ontmoedigd en verlamd raakt door tegenslagen en faalangst? Heel vervelend, maar laat niets jou afhouden van je studieplanning! Besluit je niet uit het veld te laten slaan, want stilstand is achterstand. En als die achterstand te groot wordt, dan is het heel moeilijk om hem nog in te halen (zaken als overlijden of ziekenhuisopname vormen hier natuurlijk een uitzondering op).

Denk positief

Train jezelf daarom in Positief denken. Schrijf positieve gedachten op en spreek ze uit. Stel positief tegenover negatief. dus als je denkt: "Het is allemaal veel te veel; ga het nooit redden', dan zeg jij juist: "Het komt goed; ik heb een goede proefwerkplanning gemaakt, waar ik me zeker aan houdt en dus geen reden om me zorgen te maken!" Je zult zien dat je proefwerkvoorbereiding dan sneller gaat dan je denkt.

Tip 5 - Proefwerkplanner up-to-date

Is je proefwerkplanning door omstandigheden in de war geraakt? Wacht geen moment en pas je Proefwerkplanner aan! Want als je te lang wacht, is er niet genoeg tijd meer voor een evenwichtige afwisseling van leermomenten en de nodige pauzes. Zorg daarom voor een proefwerkplanner, waarin jouw tijd goed is verdeeld en waarin je rekening houdt met belangrijke afspraken. En houd hem up-to-date! 

Proefwerktips - Tijdnood Download

 

Proefwerkhulp nodig?

Krijg je ondanks alle inspanningen geen grip op je proefwerken? Kom je steeds weer in tijdnood, waardoor de toets mislukt? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Helpt dat ook niet? Vergelijk én boek dan snel en gemakkelijk privé bijles of huiswerkbegeleiding met bijlesvergelijker Bestebijles.com! Met de beste bijlesleraar die ook past bij jouw budget!

 StudyShop BX

Nu verkrijgbaar in de webshop:

> Studieplanners Plus!

Examenplann...
Examenplanner Plus Examenplanner Plus

> Proefwerkstof helder uitgelegd op video!

Video Voordeelpakketten Middelbare school
Video Voordeelpakketten Middelbare school